Et nyt hold Malware/Virus rettet mod din Mac

Adwind RAT og Mokes er navnene på to nye stykker malware, der også kan angribe din Mac computer.

Adwind kan åbne en bagdør til din computer og en ondsindet modstander kan i princippet bruge din computer som det var hans eller hendes egen. Adwind er skrevet i Java, så hvis du ikke har Java installeret på din Mac (og det har de færreste), så er du rimelig sikker. Adwind kan selv installere Java, men du vil skulle svare Ja osv. før, at det sker. Adwind spredes som oftest via e-mail, så man skal naturligvis ikke klikke på links i e-mails, så man ikke umiddelbart kan identificere. Med andre ord, er risikoen for at blive inficeret ganske lav.

Mokes er – i skrivende stund – det nyeste stykke malware, der kan inficere din Mac. Mokes laver også en bagdør til din computer som en ondsindet kan bruge til at snage i din computer. Mokes optager ligeledes billeder af din skærm, snager i dine Office filer med mere, og sender dem til ondsindede fremmede. Det er i øjeblikket uvist, hvorledes Mokes installeres fra – altså hvordan man “smittes”.

pic

Hvis du vil undersøge om du er inficeret, så kan du hente og køre værktøjet findadwindmokes. Værktøjet vil søge efter mapper/filer relateret til de to infektioner – og give dig besked om du er inficeret eller ej. Skulle du være inficeret, så er rådet umiddelbart at hente og køre Malwarebytes Antimalware til Mac.

Sikkerhed uden et anti-virus program…

Der findes gode beskyttelsesprogrammer til Mac’en – Sophos og ClamXav har jeg anbefalet som gode gratis løsninger, Integos VirusBarrier som en rigtig god “all-around” løsning for kun kr. 300,-. Problemet – hvis man da kan tale om et problem – er, at disse beskyttelsesprogrammer kræver computerressourcer og derfor kan de gøre din computer lidt langsommere. Ligeledes er mange Mac brugere af en eller anden grund modstandere af beskyttelsesprogrammer, da de mener, at deres Mac er usårlig overfor virus, malware, spyware og hvad det nu altsammen hedder. Jeg vil kort beskrive et par andre muligheder:

DNS servere med indbygget “sikkerhed”. Nortons DNS server – ConnectSafe – lader dig surfe på internettet gennem en server, der filtrerer kendte “snavsede” fra. Hvis du klikker på en internetadresse, der af Norton er kendt som en snavset internetside, så vil du på grund af ConnectSafe blive givet en meddelelse om, at du er på vej til en snavset side. Sikkerheden i ConnectSafe sløver hverken din computer eller din surfing, så denne lille foranstaltning bør alle benytte på deres Mac.

NCS

Beskyt dine mapper. Malware (virus, spyware, trojanere osv.) skal have et sted at starte – uanset om det er på Windows eller Mac. På en Mac er der et antal udvalgte mapper, hvor programmer lægges, hvis programmer skal startes når computeren startes. Det er typisk LaunchAgents, LaunchDaemons og StartUpItems mapperne, at malware starter fra. De nævnte mapper kan du beskytte, så du får en besked inden programmer lægger sig i mapperne – og på den måde kan du forhindre malware i at installere sig på din computer. Der er nogle nemme og én lidt mere besværlig at beskytte mapperne på. En nem måde er, at hente og køre programmet CIRCL-ALOD programmet herfra:

http://www.circl.lu/pub/tr-08/ fra det Luxemburgske sikkerhedsinstitut Computer Incident Response Center Luxembourg. Programmet vil lave en folder action på disse mapper:

/Library/LaunchAgents
/Library/LaunchDaemons
/System/Library/LaunchAgents
/System/Library/LaunchDaemons
~/Library/LaunchAgent
/Library/StartupItems
/System/Library/StartupItems
/Library/Internet Plug-Ins
~/Library/Safari/Extensions
~/Library/Application Support/Google/Chrome/Default/Extensions
~/Library/Application Support/Opera/widgets
~/Library/Internet Plug-Ins
~/Library/Containers/com.operasoftware.Opera/Data/Library/Internet Plug-Ins
~/Library/Containers/com.operasoftware.Opera/Data/Library/Application Support/Opera/widgets

… der medfører, at du får en advarsel hver gang et program forsøger at lægge filer i én af de 14 mapper.
ALOD
Hvis du selv vil lave en beskyttelse magen til den de laver i Luxemburg, så er der en lidt mere besværlig metode er beskrevet HER,  hvor teknikken er beskrevet yderligere.

Et par tilsvarende nemme måder er at benytte ét af programmerne LingonX (find i AppStore) eller BlockBlock:

lingx

BlockBlock

bb

Hosts fil filtrering. Hvis du ønsker at bruge din hosts fil til beskyttelse af din Mac, så er GasMask (http://clockwise.ee/) en mulighed. Der er ikke stor forskel på DNS filtreringen beskrevet ovenfor (ConnectSafe) og hosts-fil beskyttelse. Man kan kombinere de to muligheder uden problemer – og alt andet lige vil du ikke lægge mærke til den ekstra beskyttelse på din computer. Hvis du vil bruge Gasmask, så skal du blot hente programmet og hente hosts filen fra MVPS (klik “Create -> Remote og indsæt dette link: http://winhelp2002.mvps.org/hosts.txt).

gasmask